Munkahelyi mentálhigiénés tanácsadás

Vállalati vagy más néven kihelyezett munkahelyi mentálhigiénés tanácsadás a vállalati társadalmi felelősségvállalás keretében olyan támogató szolgáltatást takar, amelyet az adott munkahely dolgozói részére nyújtunk, a munkavállalók mentális és érzelmi egészség-fejlesztése illetve a tudatosabb és kiegyensúlyozottabb lelki állapotok elérése érdekében.

Tapasztaljuk, hogy a vállalati szektorban manapság egyre többen ismerik fel, hogy szükség van az alkalmazottak irányába megjelenő úgynevezett kölcsönösség alapú szemlélet meghonosítására. Ebben a szemléletben a munkavállaló maga a legnagyobb érték a vállalat számára, aki munkáján keresztül járul hozzá az értékgyarapításhoz.

Látható az is, hogy a dolgozók számára elérhető 'hagyományos,' a szervezeten kívülről érkező szolgáltatások köre az elmúlt tíz évben jelentősen nem változott. Az úgynevezett csoportos szakmai tréningek, és a különböző támogatott képzések többségükben egy adott csoport vagy személy munkavégzéshez kínálnak technikai ismereteket. Holott a munkavégzésre pusztán közvetve ható úgynevezett személyes élethelyzetek (pl.: magánéleti krízisek, konfliktusok és traumák) rendkívüli módon befolyásolhatják a munkavégzés minőségét, a munkavégző kapacitását egyben rombolva a vállalati elkötelezettséget és csapatmunkát.

A felelősségvállalás (pl.: a gyengébb teljesítményért) ilyenkor legtöbbször persze az egyén vállára hárul. Ezen helyzetek kezelésére a munkáltatók sajnálatos módon még mindíg a "mindenki pótolható" típusú elvet alkalmazzák hazánkban, gyakran nem mérve fel a munkaerőpótlás járulékos költségeit különösen a korábban jól teljesítő sokéves tapasztalattal rendelkező munkatársak esetében.

Tudjon meg többet!


  • A munkahelyi tanácsadás üzem-óra költségeiről/csomag-ajánlatokról itt tájékozódhat
  • Munkahelyi rendszer bevezetéséről